mega masina

mega masina

despre telefoane

Un telefon mobil sau telefon celular (întâlnit şi sub formele substantivizate un celular, un mobil) este un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicaţii personale la distanţă lungă. Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcţiuni suplimentare, ca de ex. dictafon, aparat de fotografiat şi filmat, aparat de accesat Internetul şi webul, GPS, radio şi multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.




Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie şi recepţie”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acţiune limitată şi cântărea nu mai puţin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obişnuiţi. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola.[1][2] Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper în aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.



Dar telefonul poate si periculos.
 
 
Cât de periculos este mobilul tău?




Nimeni nu ştie cu siguranţă. Ceea ce ştim azi poate deveni coşmarul zilei de mâine - este de părere omul de ştiinţă Olle Johansson. Este posibil ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum au fost în stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie lângă cap.



De ce pot fi mobilele periculoase?



Antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ.



Pot face cancer de la mobil?



Experimentele pe şobolani au demonstrat că genele ADN pot fi deteriorate de radiaţia telefonului mobil, iar celulele sunt afectate. Aceasta este o explicaţie plauzibilă pentru apariţia tumorilor.



Ce alte efecte dăunătoare au undele electromagnetice?



Un studiu american menţionează următoarele efecte: tulburări de comportament, afectarea nervilor şi a fătului, cataractă, modificări ale chimiei sângelui şi scăderea imunităţii. Dacă acestea sunt valabile şi pentru dozele mici de radiaţii pe care mobilele le emit, la o concluzie clară nu s-a ajuns încă.



Sunt copiii mai sensibili la unde electromagnetice?



În general, copiii sunt mai sensibili la orice afectează corpul uman. Un raport australian arată că undele electromagnetice sunt absorbite de către copii la o rată de 3,3 ori mai mare decât un adult.



Telefonul mobil digital este mai periculos decât cel analogic?



Cercetările efectuate până acum arată că, în mare măsură, acest lucru este real. Telefonul digital emite un semnal pulsat, iar frecvenţa afectează oamenii mai mult decât în cazul unui semnal analogic.



Este periculos să locuim în apropierea staţiilor de transmisie celulară?



Nu e benefic pentru sănătatea noastră să stăm continuu într-un mediu cu unde electromagnetice.



Misterele telecomunicaţiei



Industria telecomunicaţiilor a cunoscut o creştere rapidă la nivel global, ca o consecinţă directă a dezvoltărilor tehnologice. În acest domeniu, una dintre cele mai spectaculoase creşteri au avut-o telecomunicaţiile mobile. În prezent, există în jur de 600 milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile. Deşi a devenit o prezenţă obişnuită în peisajul noilor tehnologii, telefonia mobilă generează încă nesiguranţă utilizatorilor.



Căldura din mobil



În timp ce telefonezi, temperatura corpului în straturile superioare ale pielii se poate mări cu maxim 0,5°C. Creşterea temperaturii are loc însă doar la convorbiri cu o durată foarte lungă de timp, efectele fiind vizibile cel mai devreme după o jumătate de oră de convorbire neîntreruptă. Efectele termice afectează corpul uman în mod serios abia după o încălzire locală constantă de 1°C. Excepţie face ochiul: pentru că este străbătut de o cantitate mică de sânge nu poate redirecţiona foarte bine efectele negative ale expunerii la temperatură şi radiaţii. Poţi evita sau micşora efectele dacă păstrezi antena departe de ochi sau dacă schimbi din când în când urechea în timpul convorbirilor mai lungi.



Inamicul din dormitor



Efectele non-termice sunt date de influenţa razelor electromagnetice asupra ţesutului celulelor şi asupra sistemului nervos. Aceste raze pulsate la o frecvenţă joasă influenţează nivelul hormonal al omului. Printre altele, este afectat hormonul melatonină produs în epifiză, care reglează somnul şi joacă un rol important în cadrul sistemului imunitar. Nivelul de melatonină creşte de obicei în timpul nopţii. Printr-un efect de lungă durată al radiaţiilor electromagnetice, poate fi micşorată producţia de melatonină de peste noapte. Ca urmare, se observă schimbări ale stării de spirit, depresii, tulburări de somn şi oboseală. De asemenea, poate apărea o sensibilitate imunitară crescută şi predispoziţie la cancer.



Efectele non-termice sunt valabile pentru telefonul mobil la fel de bine cum sunt şi pentru piesele mobile digitale ale reţelei de telefonie fixă de acasă. Staţia de bază DECT transmite, în comparaţie cu mobilul, tot timpul, adică şi când nu vorbeşti la telefon. Supraîncărcarea prin unde electromagnetice pulsate prin intermediul DECT este, se pare, cu mult mai mare decât printr-un stâlp de transmisie mobilă aflat în imediata vecinătate.



Folosirea telefonului mobil în trafic



Să vorbeşti din maşină la telefon este practic. N-ai ce face, iar a rezolva două lucruri deodată este foarte eficient. Dar această practică a cauzat foarte multe accidente de maşină. Nu-i de mirare: numai o secundă de neatenţie, la o viteză de 100 km/h, înseamnă un drum „în gol" de 28 m. Autorităţile române vor să prevină astfel de accidente prin legea care interzice folosirea telefonului mobil în trafic fără un dispozitiv adecvat. Ar trebui să ţii cont de asta, nu numai datorită amenzii destul de piperate.

Poţi evita sancţionarea dacă foloseşti un handsfree sau un car kit. Câteva teste recente au pus sub semnul întrebării eficienţa în protecţie a handsfree-urilor. De aceea, utilizatorilor care doresc să reducă expunerea la riscuri li se recomandă folosirea unui car kit. Confortul ridicat la folosire, dat de exemplu de apelarea vocală, sporeşte atenţia la trafic.



Mobilul, nu antena



Telefoanele mobile şi staţiile lor transmit şi primesc semnale folosind unde electromagnetice. Acestea sunt date de câmpurile electrice şi magnetice care oscilează între valorile lor maxime (pozitive şi negative) şi zero.



Expunerea la radiaţiile undelor electromagnetice depinde în mare măsură de intensitatea razelor emise şi de distanţa faţă de sursa de radiaţie. Majoritatea studiilor arată că radiaţiile care afectează corpul uman nu provin în mod normal de la stâlpii de transmisie, ci chiar de la telefonul mobil. Acesta emite radiaţiile cu o intensitate mult mai mică decât un stâlp de transmisie, dar prin apropierea de corpul uman efectul se intensifică.



Undele emise de antenele GSM nu reprezintă o inovaţie recentă. Este vorba de o gamă de frecvenţe bine definită (900 MHz în cazul Dialog şi Connex şi 1800 MHz la Cosmorom) care şi-a găsit o nouă aplicaţie. Alte tipuri de frecvenţe sunt deja utilizate de mai multe decenii, cu puteri mult mai ridicate decât cele ale antenelor acestor reţele. În mod normal, un emiţător radio FM are o putere de radiaţie de până la o mie de ori mai mare, iar în cazul unui emiţător TV, radiaţia se poate multiplica de până la o sută de mii de ori.



La ce trebuie să fim atenţi



Evită spitalele: În mod special, se recomandă închiderea mobilelor atunci când ne aflăm în incinta spitalelor. Undele emise de telefoane pot interfera cu aparatele medicale suficient de sensibile. De asemenea, nici pentru pacienţi nu este sănătos un mediu „poluat" electromagnetic.

DECT: Plasează staţia de bază DECT cât mai departe de dormitorul tău şi de locurile în care petreci mult timp.

Închide mobilul : Închide-ţi telefonul mobil în timpul nopţii sau cel puţin păstrează-l în afara dormitorului.

Conectarea: La realizarea conectării, aparatul emite la capacitate maximă. Du aparatul la ureche doar când a fost stabilit contactul cu persoana apelată.

Localizarea : Intensitatea radiaţiilor creşte şi atunci când conexiunea este de slabă calitate. Dacă situaţia o permite, încearcă să schimbi locul în care te afli, ca să poţi astfel îmbunătăţi calitatea semnalului.

Distanţa: Odată cu creşterea distanţei între ureche şi antenă, intensitatea radiaţiilor în zona capului scade în mod substanţial. Un handsfree este o soluţie: cablul dispozitivului transmite o parte din radiaţii, ca şi cum ar fi o antenă. Radiaţiile la capătul cablului sunt mult mai reduse ca la antenă, dar casca este mai aproape de corp în comparaţie cu telefonul mobil.

Antenă auto exterioară: Un loc nepotrivit pentru a telefona este automobilul. Undele magnetice pătrund greu prin caroseria maşinii. La un telefon mobil care transmite în interiorul maşinii poate fi reflectată o mare parte a radiaţiilor. Mobilul emite la putere maximă pentru a compensa recepţia defectuoasă, care se îmbunătăţeşte nesemnificativ, mărindu-se în schimb expunerea la radiaţii. O antenă exterioară diminuează efectul. Aceasta, în general, nu e scumpă şi este uşor de instalat. Recepţia în maşină se îmbunătăţeşte considerabil şi radiaţiile electromagnetice rămân afară. Pe lângă aspectul legat de sănătate, previi influenţarea negativă a aparatelor electronice de bord, devenite în ultimul timp tot mai performante.

5 metode pentru reducerea efectelor utilizării mobilului



Fii scurt : Evită să vorbeşti perioade lungi la telefonul mobil. Încearcă să îţi planifici apelurile în aşa fel încât să foloseşti telefonul fix pentru convorbiri lungi.

Nu vorbi din maşină : Vorbeşte cât mai puţin posibil în maşină, pentru că aici radiaţiile sunt amplificate. Dacă totuşi nu poţi evita acest lucru, montează-ţi o antenă exterioară.

Protejează-ţi copilul : Nu pune un mobil pornit în căruciorul copilului, întrucât emite unde electromagnetice chiar dacă nu vorbeşti cu el.

Evită curelele: Nu purta mobilul la curea. E inutil să expui undelor electromagnetice oasele şoldurilor şi organele din zonă. Cel mai bun loc în care să porţi mobilul este buzunarul de la picior al unor pantaloni militari.

Direcţionează antena: Scoate întotdeauna antena (dacă este rabatabilă) când vorbeşti şi direcţioneaz-o departe de cap, nu în sus, paralel cu capul. Pare o diferenţă nesemnificativă, dar reduce într-o anumită măsură radiaţiile.

Ce spun oamenii de ştiinţă



Maria Feychting, Institutul Karolinska din Stockholm: „Chiar şi în urmă cu zece ani, când telefoanele mobile erau încă o raritate, 10% din populaţia Suediei folosea minunea fără fir. Astăzi, ţările nordice sunt printre lideri. Peste 70% dintre danezi, norvegieni şi suedezi şi aproape 80% dintre finlandezi folosesc mobilul. Mulţi din aceştia vorbesc despre efectele secundare ale folosirii mobilului. În urma unui studiu efectuat pe 5.000 de norvegieni şi 12.000 de suedezi, am constatat că un sfert dintre norvegieni simt căldură în spatele urechii când vorbesc la telefon. 20% din aceştia spun că suferă de dureri de cap din cauza mobilului. 47% din întregul eşantion investigat au prezentat simptome cum sunt oboseală, dificultăţi de concentrare, pierderi temporare de memorie şi senzaţii de căldură."



Monica Sandstrom, Institutul Naţional de Sănătate din Suedia: „În toate studiile efectuate pe această temă, oamenii au invocat o multitudine de senzaţii şi simptome. Recunoaştem însă că nu am măsurat emisia undelor. Oricare din aceste simptome, începând cu durerile de cap şi continuând cu alte stări de disconfort, pot avea şi alte cauze, cum ar fi stresul de la serviciu, situaţia economică sau chiar căldura emisă de bateria telefonului."



Alan W. Preece, Universitatea Bristol din Marea Britanie: „În studiul meu am încercat să depistez eventuale pierderi de memorie ca efect secundar la folosirea mobilului, dar nu am găsit nimic concludent."



W. Ross Adey, Universitatea din California: „Expunerea unei femele de şobolan gestante la un tip de radiaţie asemănătoare cu cea a telefonului mobil a dus la alterarea activităţii unei enzime, ornithine decarboxylase, în creierul fetusului. Această enzimă conduce la generarea poliaminei, care e o dovadă chimică a stresului. Surprinzător este faptul că expunerea cea mai slabă cu unde RF, de 0.16 W/kg corp, a produs cea mai mare schimbare în concentrarea de poliamină." Cercetătorul a speculat apoi că sporirea activităţii acestei enzime ar putea sta la baza tumorilor descoperite la şobolanii supuşi radiaţiilor tip RF.



Concluzie



În timp ce îngrijorarea privind riscul de cancer a dominat disputele publice legate de folosirea telefonului mobil, până acum au existat prea puţini utilizatori pe termen lung ai noii tehnologii comunicaţionale pentru a se putea face studii obiective. În această vară însă, sub egida Agenţiei Internaţionale de Cercetare asupra Cancerului din Lyon, Franţa, în 13 ţări europene va începe simultan un studiu de proporţii. Acesta îşi propune să identifice eventualele efecte ale utilizării telefonului mobil la pacienţii cu cancer la creier sau gât care folosesc tehnologia mobilă de comunicaţie